Intuïtie en voorgevoelens: zo helpen ze jou verder

Intuïtie en voorgevoelens: zo helpen ze jou verder

Intuïtie en voorgevoelens zijn aan elkaar verwant. In beide gevallen lijkt de oorsprong van het gevoel van buitenaf te komen. Maar is dat ook zo? Wat zijn het precies voor ervaringen. Emoties, of toch wat anders? En hoe kun je ze inzetten voor jezelf?

Intuïtie

Je intuïtie is vaak een plotselinge waarschuwing, of ingeving. Je leert een nieuw persoon kennen en je nekharen gaan overeind staan. Je twijfelt over de aankoop van een huis, maar  je ‘weet’ gewoon dat het een goed idee is, ondanks voor- en nadelen. Intuïtie ervaar je in je hoofd.

Voorgevoelens

Voorgevoelens zijn net anders, die voel je in je maag en niet in je hoofd. Je loopt een straat in en wordt misselijk en onrustig. Of je start aan een nieuw avontuur, maar blijft je gejaagd en akelig voelen. Voorgevoelens ervaar je meestal veel fysieker dan een reactie vanuit je intuïtie.

Waar komt het vandaan

De oorsprong van intuïtie en voorgevoelens liggen in je ervaring van tijd. Zoals veel mensen ervaar je tijd waarschijnlijk als lineair: met een begin, een midden en een eind. Gisteren is voor altijd geweest, vandaag maak je nu mee en morgen ben je nog lang niet. Maar zo is niet hoe tijd werkt. Er is geen vaste volgorde in tijd. Gisteren, vandaag en morgen gebeuren allemaal tegelijkertijd, daar zit geen verschil tussen. Mensen ervaren het alleen wel zo, omdat het concept onmetelijk niet te bevatten is voor ons.

Wat is onmetelijkheid precies

Onmetelijkheid is niet driedimensionaal. Het is geen nette rechte lijn, of een mooie overzichtelijke doos. Het is alles in één keer. Je kunt gebeurtenissen en tijdstippen niet van elkaar scheiden, want alles gebeurt in hetzelfde moment. Net als het universum en het Al is het alles is één keer en geen keer tegelijkertijd. Mensen vinden het universum ook moeilijk te bevatten. Hoe kan het oneindig zijn? Er moet toch een begin en een eind zijn? Maar waar zit het dan in? En waar zit dat weer in? Het zit nergens in, het is en is niet op hetzelfde moment. Het is onmetelijk groot en onmetelijk klein in dezelfde staat.

Voorspellen is ervaren

Doordat tijd feitelijk niet bestaat, is er ook niet zoiets als de toekomst ‘voorspellen’. De juiste benaming is tijd ‘meemaken’. En iedereen kan dat en doet dat. Bij intuïtie en voorgevoelens ervaar je wat er gebeurt, of kan gebeuren, afhankelijk van de keus die je op dat moment maakt. Er is een tijdlijn waarin je die straat inloopt en overvallen wordt. Net als er één is waarin je die straat niet inloopt. En dan is er nog een tijdlijn waarin je de straat wel inloopt, maar niet overvallen wordt. En nog vele, vele andere variaties. Alle mogelijkheden en geen enkele vinden plaats op hetzelfde moment. En soms ‘zie’ of ‘ervaar’ je dat.

Gebeurt er altijd wat je aanvoelt?

De vraag is natuurlijk of die persoon waar je meteen een aversie tegen hebt echt wat onaardigs gaat doen. En of die baan die niet goed voelt echt zo slecht voor je gaat uitpakken. Dat kan. Maar het kan ook niet zo zijn. De enige manier om het uit te sluiten is door in de tijd waarin je nu zit te besluiten het niet te doen.

Heb jij vragen over je toekomst? Met deze ja/nee munt neem je een kijkje op jouw tijdlijn!