Vegan, vegetarisch, of empathie voor al het leven?

Vegan, vegetarisch, of empathie voor al het leven?

vegan, veganistisch, vegetarisch, planten, leven, respect

Steeds meer mensen besluiten om over te stappen naar een vegetarisch eetpatroon. Ook de interesse in een veganistisch (oftewel ‘vegan’) lifestyle neemt toe. Op zich natuurlijk goed nieuws, want in de bio-industrie lijden dieren een akelig bestaan. Dat wil je geen levend wezen aandoen. Helaas staan veel mensen vervolgens niet stil bij een ander feit: planten leven ook. Het is een soort ‘ontwerpfout’ in ons systeem: je moet doden om zelf te overleven. Dat geldt voor elk levens wezen hier op aarde. Maar misschien kan je dat op een zodanige wijze doen dat de angst, pijn en verschrikking tot een minimum beperkt blijft. Dit artikel geeft een richting om zelf na te denken over hoe je daar in wil staan.

Dieren

Wanneer je dieren eet houd dan rekening met een maximum aantal sterren als je vlees in de supermarkt koopt, een relatief gelukkig leven en een korte lijdensweg voordat ze sterven. Dieren die een soort van vrij opgroeien op een boerderij en in de buurt worden gedood komen op een heel andere wijze aan hun eind dan dieren die half Nederland worden doorgesleept in warme vrachtwagens, nadat ze hun hele leven voornamelijk op stal hebben gestaan. En misschien kun je je ook afvragen of het echt noodzakelijk is voor je voortbestaan om babydieren te doden en op te eten. Wanneer je een lammetje in de wei ziet dartelen, of een blij kalfje in de zon, waarom zou je ze dan willen ombrengen en oppeuzelen?

Vissen

Alhoewel vissen in de zee vrij zijn, komen ze wel op een gruwelijke manier om het leven. Ze liggen urenlang te stikken op het dek. Een manier om dat te voorkomen is via puls visserij, maar dan moeten ze wel meteen gedood worden, anders komen ze weer bij en sterven dan alsnog door verstikking. Puls visserij heeft wel weer andere nadelen. De snelste manier is vissen doden via een puls in de fokvisserij. Maar dan zitten ze hun hele leven met heel veel andere vissen in een vijver. je kan je afvragen of dat een fijn leven is.

Planten

Er is inmiddels veel onderzoek gedaan naar de pijn- en stressbeleving van planten. Wanneer je een plant pijn doet en de ruimte verlaat, dan ‘herkent’ de plant je wanneer je weer binnenkomt. Kort door de bocht betekent dit dat jouw basilicumplant elke keer wanneer je de keuken betreedt in de stress schiet. Dan knip je een stukje van de plant, waar wederom een stressreactie op volgt door de pijn, en je gaat weer verder. Feitelijk martel je je plant, omdat jij het zo fijn vindt om verse basilicum door je eten te gooien. Ook een plant is een levend wezen. Dat veel mensen die vorm van leven niet belangrijk genoeg vinden om rekening mee te houden is een gegeven dat hopelijk ooit stopt met bestaan. Een bijkomstigheid van de promotie van vegan is wel dat er steeds meer ander leven wordt gedood.

Er zijn wel voedingsmiddelen die je kan eten die geen pijn en ellende veroorzaken, maar dan moet je wel goed zoeken. Om zelf te overleven is het dan ook vrij onvermijdelijk om verantwoordelijk te zijn voor de dood van ander leven. Denk als je vegan bent dan ook eens aan andere vormen van leven zoals planten en paddestoelen. Wellicht denk je er nu langer over na hoe je ook dat zo ethisch mogelijk kan doen.