Eén van de belangrijkste feesten in veel natuurgodsdiensten is de Zonnewende op 21 juni. Het gaat dan met name om de stromingen met een Saksische achtergrond, zoals wicca, neo-druidisme en andere paganistische vormen. Het is in het algemeen een blij feest vol vrolijkheid waarvan de invulling verschilt van land tot land.
Stonehenge in Engeland
In Groot-Brittannië is het grootste feest rond het prehistorische steencirkel-monument Stonehenge op de Salisbury Plains, dicht bij het dorpje Amesbury in het graafschap Wiltshire. Duizenden mensen verzamelen zich daar om bij de eerste zonsopgang aanwezig te zijn die dan opkomt achter de Heel Stone, de grootste steen van Stonehenge. Alleen op die dag is dat de exacte plek waarop de zon te zien is. Dat draagt bij aan het vermoeden dat Stonehenge van oorsprong gebruikt werd als observatorium voor zon, maan en sterren.
Sankt Hans in Scandinavië
Dit ritueel werd later gekoppeld aan de geboortedag van Johannes de Doper, net als de Winterwende dat werd aan Christus. Maar daarvoor was het al een feest waarbij mensen met fakkels door de akkers reden om trollen, heksen en ander kwaad zou afschrikken. Dat veranderde in een feest waarbij grote kampvuren op vaste plekken werden ontstoken. In het begin van de 20e eeuw kwam daar een pop van een heks bij die dan ritueel werd verbrand. In andere landen werden er andere namen aan zo’n pop gegeven, zoals Judas of Guy Fawkes.
Nederlandse zonnewende
In Nederland zijn er wat meer lokale initiatieven, variërend in grootte. Bij het Observatorium in Flevoland is er sinds 1982 een specifiek zonnewendefestival genaamd Festival Sunsation. Het was van oorsprong een kleinschalige poëtische viering met muziek, maar is tegenwoordig een tweedaags festival met de moeglijkheid tot gratis kamperen van vrijdag op zaterdag. Op kleinere schaal zijn bijvoorbeeld er buurtverenigingen die zonnewende barbecues of buurtoptredens organiseren.
Vier jij de zonnewende? Of laat je de overgang naar de zomer stilletjes voorbij gaan? Vertel het ons via mail of Facebook!