Van huilen word je blij: uit onderzoek blijkt dat 88 procent van de ondervraagden zich een stuk beter en gelukkiger voelt na een goede huilbui. De redenen daarvoor zijn een combinatie van hormonale en psychische effecten. Aluhti somt er een paar voor je op.
Huilen zorgt ook voor rust
Je huilt doordat een zenuwstelsel in jouw hersenen een seintje krijgt dat tranen gewenst zijn. Hetzelfde gedeelte is ook verantwoordelijk voor het vertragen van je ademhaling en het verlagen van je hartslag. Als je uitgehuild bent voel je de door je hersenen veroorzaakte rust over je heen spoelen.
Hoge toppen, diepe dalen
Verdriet dat dusdanig intens is dat je er van moet huilen kan je helemaal meeslepen in dat moment. Maar dat stopt en daar steekt hoe je je daarna voelt scherp tegen af. Zelfs als je je mwoahhh voelt lijkt het superpositief in vergelijking tot het grote verdriet dat er voor kwam. Hoe dieper het dal, hoe hoger de top lijkt.
Samen huilen versterkt je band
Huilen kan er voor zorgen dat je band met je omgeving versterkt. Zeker het samen huilen heeft dat effect. Er heerst vaak een beetje een taboesfeer rondom emoties laten zien aan anderen en als je daardoor heen breekt kan het een vredig en blij gevoel geven. Ook verhoogt het een saamhorigheidsgevoel.
Stressniveau daalt letterlijk
In tranen zit het stresshormoon ACTH dat je afvoert door een fikse huilbui. ACTH is een van de hormonen die er voor verantwoordelijk is dat je bijnieren cortisol produceren. Wanneer je ACTH niveau daalt, doet je stressniveau dat letterlijk ook. Overigens is ACTH ook verantwoordelijk voor wat leukere dingen als de aanmaak van stoffen die infecties bestrijden en steroiden die betrokken zijn bij je seksbehoefte.
Prolactine en dopamine
Een andere aanwezige stof in tranen is prolactine, dat een balansstelsel vormt met dopamine. Wanneer het prolactineniveau daalt door huilen, stijgt het dopamineniveau. Die stof zorgt ervoor dat je je blij en gelukkig voelt. Dopamine heeft ook een verslavende werking, juist doordat het zo’n fijn gevoel geeft. Maar we hebben nog geen aan huilen verslaafde mensen gevonden, dus dat effect zal alleszins meevallen 😉
Merk jij ook dat je je blij voelt na een huilbui? Of blijf je beroerd? Geef je mening via hier, of Facebook!