Iedereen kent wel de vermelding op verpakkingen dat een volwassene tussen de 2000 en 2400 kc per dag nodig heeft. Maar er zijn meer aangeraden hoeveelheden en voedingsvoorschriften. In hoeverre heeft het zin om je daar wat van aan te trekken?
Maaltijdvervangers voor de helft suiker
Suiker is een onderdeel van je eetpatroon dat je echt niet nodig hebt. Maar toch is ook daar een aangeraden maximaal gebruik per dag van, al varieert die van 25 gram per dag (Wereldgezondheidsorganisatie) tot aan 90 gram per dag (Voedingsbureau). Daar ga je zo ongelooflijk makkelijk overheen dat het bijna lachwekkend is. En dan hoef je niet eens lepels vol suiker naar binnen te gooien. Stel je besluit rigoureus af te gaan vallen met maaltijdvervangers. Je eet drie keer per dag vloeibaar, maar krijgt er wel minimaal 75 gram suiker mee binnen. Gemiddeld de helft van zo’n zakje bestaat uit suiker. Bizar.
Goed, gezond en lekker eten
Zout is nog zo’n feest. Dat wordt evenals suiker bijna overal aan toegevoegd en in hoeveelheden die het onmogelijk maken je aan de aangeraden maximum hoeveelheid van zes gram per dag te houden. Het Voedingsbureau hanteert nog veel meer voorschriften en het is best interessant je daar in te verdiepen. Helaas kom je er dan al snel achter dat het onmogelijk is om daar aan te voldoen. Wil je elke dag alle aangeraden stoffen binnenkrijgen dan moet je bizarre combinaties in bijzondere hoeveelheden eten. Er zijn namelijk stoffen die maar in heel weinig voedingsmiddelen zitten. Met vitaminepillen moet je dan weer goed uitkijken omdat er soms juist veel teveel in zit, wat ook voor gezondheidsproblemen kan zorgen.
Misschien is het beste idee gewoon goed en zo gezond mogelijk te eten. Waarvoor je eigenlijk niet eens naar de supermarkt hoeft, want 90% van wat je daar koopt is overbodig. Helaas is het zo lekker 😉
Wat is jouw kijk op regels en voedingsvoorschriften? We lezen het graag, dus reageer, of mail 🙂