Zo gebruik je krachttraining op een goede manier voor meditatie

Zo gebruik je krachttraining op een goede manier voor meditatie

Veel mensen denken dat je bij een sportschool moet kiezen tussen cardio- of krachttraining. Niets is minder waar, je kunt ze heel goed combineren. De vraag is: wat wil je doen in de sportschool? Wat vind je leuk? Wat wil je bereiken? Afvallen, conditie verbeteren, of ontspannen? Ja, ook dat kan in de sportschool 🙂

Als je rennen, fietsen, crosstraining of roeien superleuk vindt: go for it! Maar als je er eigenlijk niks aan vindt en het alleen doet om af te vallen: laat lekker zitten. Het afvaleffect is namelijk heel relatief. Laten we zeggen dat je zo’n 500 calorieen afvalt met een hard niet al te fanatiek hardlopen. Klinkt goed. Maar dat is waarschijnlijk de helft van je avondeten. Dus als je niet let op je voeding heeft cardio weinig zin om af te vallen. Wat beter werkt is krachttraining: spieren verbranden meet energie dan vet, dus ook in rust gaat dat door. Daarnaast ‘tone’ je jouw lichaam meer.

Krachttraining voor meditatie

Natuurlijk is cardio wel heel goed om je conditie op te bouwen, maar onderzoek wijst uit dat je dan beter intervaltraining kunt doen dan langdurig op een apparaat vooruit stampen 😉

aluhti - inspiratieplatform - krachttrainingNaast voornoemde redenen is er nog een om te besluiten voor het een of het ander: ontspanning. Er is een manier waarop je en je spieren traint en opbouwt en daarnaast mediteert en die is heel simpel!  Als je nog geen idee hebt wat je maximaal aan gewicht kunt hebben, begin dan met heel weinig. Wanneer je met een te zwaar gewicht start kun je per direct behoorlijke blessures oplopen en dat wil niemand. Dus begin bijvoorbeeld met een gewicht van 5 kilo. Til je die makkelijk op? Probeer dan zwaarder. Wanneer je het gewicht hebt gevonden dat je echt net aan nog redt, dan zit je goed.

Geconcentreerd herhalen

Herhaal een oefening met dat gewicht zo vaak als het lukt. Als het meer dan ongeveer acht keer lukt kun je beter een zwaarder gewicht nemen. Als je die repetitie af hebt neem je even rust. Daarna ga je een gewicht hoger. Dus als je bent gestart met 10 dan ga je naar 11 of 12, afhankelijk van het volgende beschikbare gewicht 🙂 Daarmee herhaal je weer zo vaak als lukt. Als het je de eerste keer acht maal lukt dan nu waarschijnlijk 5 of 6. Neem weer even rust en pak dan weer een gewicht dan eentje zwaarder is en herhaal zo vaak als het lukt.

Het zou er zo uit kunnen zien:

10 kilo x 8

12 kilo x 6

14 kilo x 4

Relaxen en krachttraining

aluhti - inspiratieplatform - gewichtenHet allerbelangrijkste is de manier waarop je traint. Houd je spieren continu aangespannen en onder controle en beweeg heel langzaam en geconcentreerd. Laat je gewicht niet ineens schieten en breng er geen snelheid in. Dat zou ook niet moeten kunnen, want dan heb je een te laag gewicht gepakt 😉

Let ook heel goed op dat je bij de inspanning juist uitademt en niet inademt. Een perfecte manier om dat goed te doen is door hardop te tellen. Daarbij adem je al uit, dus kun je het niet verkeerd om doen.

Doordat je zo’n focus en concentratie moet houden en heel goed op je ademhaling moet letten voel je je na afloop heerlijk relaxed. De gecontroleerde beweging met zware gewichten maakt ook dat je endorfine aanmaakt, waar je daarna ook heel ontspannen van wordt. En je traint er ook nog eens je spieren mee!

Waarom train jij? En hoe pak je jouw routine aan? Deel het als reactie op FaceBook of mail ons!